ACCORDION

IMG_7798

IS JE INNERLIJKE KIND IETS SPIRITUEELS?

Voor mij is de band met mijn innerlijk kind niet spiritueel in de zin dat het niet zweverig is, het is juist heel dichtbij mezelf en heel wezenlijk.

Maar het is niet iets cognitiefs inderdaad, dus in die zin is het wel spiritueel. Ik zie mijn innerlijke kind als een metafoor voor de ervaringen met bijbehorende emoties en overtuigingen van de eerste 12 jaar (ongeveer) van mijn leven. Het is heel bijzonder dat je daar in je verbeelding contact mee kunt maken. Je bent op die manier de observator van je emoties en dat zorgt voor iets meer afstand, je wordt er niet in meegezogen en opgeslokt. Dat is belangrijk voor het verwerken van een pijnlijke emotie.

Het is eigenlijk heel simpel: Als iedereen om je heen van je houdt, je geweldig vindt, je steunt en ziet wat een prachtig mens je bent, maar in je hoofd ben je super kritisch op je jezelf, dan heeft die liefde van anderen geen enkele bodem om op te landen, het verdwijnt in een bodemloze put.

Dat kan zorgen voor gevoelens van machteloosheid, angst, boosheid, neerslachtigheid en burn-out. Zie je het verband? Iedereen zegt dat je een topper bent maar je gelooft het niet, je ziet altijd alleen je negatieve kanten.

Dan is er maar 1 plek om het op te lossen, en dat is in jezelf, op de plek waar het begonnen is, dit patroon van jezelf niet goed genoeg vinden. En dat is bijna altijd in je vroege jeugd. Vandaar de term innerlijk kind, het kind wat nog altijd een deel is van jouw emotionele binnenwereld. Terug naar de basis.

Het is een kwestie van anders naar dingen kijken dan je misschien gewend bent. Een ander perspectief.

De vorm die ik daarvoor gebruik, geleide meditatie of visualisatie, zou je ook met aandacht voelen kunnen noemen. Het gaat erom dat je je verbind met je eigen lichaam, even weg uit je hoofd. Het kan veel opleveren, namelijk: helemaal in het nu kunnen zijn, i.p.v. in je hoofd in het verleden of in de toekomst (waar je geen invloed op hebt). Wat mij betreft hoeft daar geen labeltje op, maar het mag wel als je het zelf fijn vindt.

MOET IK HERINNERINGEN HEBBEN AAN MIJN JEUGD OM HET PROGRAMMA TE VOLGEN?

Nee, herinneringen uit je jeugd zijn niet perse nodig om het programma te kunnen volgen. Het is niet nodig om terug te gaan naar specifieke herinneringen, maar soms gebeurt het wel en dat is prima. Aan de andere kant is het wel handig als je een idee hebt wat voor (kleine) gebeurtenissen uit je jeugd invloed hebben gehad op hoe je nu functioneert. Daarom sluit het programma wat beter aan als je al eens therapie hebt gehad.

Herinneringen komen uit je hoofd, zijn gekleurd door verhalen, en dat kan het helen soms juist in de weg staan. Je hoeft je innerlijke kind alleen maar voor je te kunnen zien, in je verbeelding. Als je je ogen dicht doet en je stekt je hand uit, kun je je hand dan alsnog zien?  En als je je hand dan naar beneden doet, zie je je hand dan nog voor je met je ogen dicht? Probeer maar eens. Dat is alles wat je hoeft te doen.

Op het moment dat je iets ervaart wat je niet fijn vind (bijvoorbeeld boosheid omdat een vriendin een afspraak afzegt) kun je door je focus te richten op het gevoel in je lichaam in je verbeelding kijken wat voor beeld je daarbij ziet van je innerlijke kind. En daar kun je dan je oprechte aandacht aan geven, zoals je dat ook zou doen bij een ander kind eigenlijk.

IS HET OOK GESCHIKT VOOR MANNEN?

Ja! Het is geschikt voor alle mensen.

Veel mensen hebben van jongs af aan geleerd om hun gevoelens te onderdrukken, op verschillende manieren, van jij bent ook zo overgevoelig tot jongens huilen niet! Hoe dan ook, het onderdrukken van je gevoelens als kind kan in het nu voor allerlei niet-helpende patronen zorgen, die kunnen leiden tot bijvoorbeeld burn-out, verslaving en zelfs depressie. Bijvoorbeeld omdat je geen grenzen durft aan te geven of altijd denkt dat alles aan jou ligt waardoor je altijd twijfelt aan jezelf.

Het helemaal mogen toelaten van alles wat je voelt, ook boosheid, kan ontzettend bevrijdend zijn en veel innerlijke kracht opleveren. Dat gun ik iedereen.

KAN IK HET ONLINE PROGRAMMA ZONDER BEGELEIDING VOLGEN?

Ja. In principe staat alle informatie die je nodig hebt om het te kunnen volgen in het programma, bijna alles komt wel aan bod waar je tegenaan kunt lopen.

Je kunt de inleidende tekst lezen of beluisteren, dat mag je zelf kiezen.

Bij aanvang van het programma doen we een uitgebreid intakegesprek waarbij we alvast duidelijk kunnen krijgen waar voor jou de focus zal liggen, en heb je tussendoor een vraag dan mag je die altijd aan me stellen.

WAAROM IS HET PROGRAMMA ONLINE?

Het is voor mij een hele bewuste keuze geweest om juist een online programma aan te bieden. Ik zal uitleggen waarom.

Waar ik in mijn hele therapie-carrière tegenaan liep is dat ik altijd opbloeide in contact met de therapeut. Ik voelde me gezien, begrepen, alsof ik ertoe deed. Maar zodra de aandacht van de therapeut weg was, ik het weer zelf moest doen, stortte ik weer in. Of ik werd verliefd en had dat even als houvast, maar ook dat liep dan weer stuk omdat ik een veel te grote druk op de relatie legde.

Tot ik dus ontdekte dat ik door middel van geleide meditaties en visualisaties (met mijn aandacht in mijn verbeelding) echt contact met mezelf kon maken. Van mezelf kon gaan houden zoals anderen om me heen dat doen. Dat was iets wat ik alleen zelf kon doen. Zelfstandig, door te luisteren, door tijd te maken voor mezelf, door mezelf serieus te nemen. Jezelf echt kunnen zien, waarderen, op waarde kunnen schatten, en gewoon gunnen dat je er ook mag zijn is heel waardevol om jezelf te kunnen geven, iets waar je de rest van je leven iets aan hebt.

En daarvoor maakt het dus niet uit of iemand live naast je zit of dat je de oefening digitaal beluistert, want je doet het hoe dan ook zelf. Dat geeft kracht kan ik je vertellen, maar om dat te kunnen geloven moet je het ervaren. Het hielp mij juist om dit alleen te doen, waardoor ik nu in contact met een ander rustig kan reageren. Ik schiet niet meer in de fight or flight als er iets gebeurt wat aan oude pijn raakt.

Natuurlijk is het naast het online programma ook mogelijk om aanvullend een paar 1 op 1 coaching sessies te doen om samen te onderzoeken wat voor jou de kern is. Jij doet wel zelf het werk, ik laat je alleen zien waar de ingang is.  Want het gaat er juist om dat je op je eigen kracht durft te gaan vertrouwen. Een uitgebreid face to face intakegesprek is in elk geval bij het online programma inbegrepen.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN COACHING EN THERAPIE?

Als coach laat ik je ervaren hoe je zelf de regie kunt nemen over je leven ondanks moeilijke dingen die gebeurd zijn in je leven. Daarvoor is wel nodig dat je geen herbelevingen meer hebt van trauma’s.

We zullen minder praten over het verleden maar juist meer gericht zijn op je proces, waar je naartoe wilt. We gaan je zelfkennis omzetten in voelen. Want je hebt niks aan weten als je het niet kunt voelen. Onder andere door letterlijk in je lichaam de sensaties op te zoeken, uit je hoofd. Zodat blokkades waar je tegenaan loopt los kunnen komen, je vooruit kunt, de toekomst in.

Ik vind het daarin heel belangrijk dat ik je tools geef die je de rest van je leven kunt gebruiken. Doordat je de coaching voor een groot deel of misschien wel volledig online doet, zelfstandig, leer je op een andere manier naar jezelf te kijken, een ander perspectief en hopelijk blijft dat bij je, wordt het een goede gewoonte die je niet meer afleert. Ook leer je onderzoeken wat je belemmerende overtuigingen zijn zodat je ze kunt herkennen en vervolgens actief kunt kiezen om iets anders te doen dan je oude patroon weer volgen.

In therapie gaat het vooral over de oorsprong van je klachten, het onderzoeken of analyseren wat er vroeger allemaal is gebeurd waar je in het heden nog last van hebt. Kunnen plaatsen waar bepaald gedrag vandaan komt. Eventueel worden er diagnoses gesteld. Dat kan fijn zijn om te begrijpen waar je last van hebt en om te weten dat er nog heel veel anderen met jou zijn die dat hebben.

Therapie is vaak meer op een cognitief niveau, veel praten en analyseren. Het geeft veel inzicht en begrip voor jezelf waarom je je voelt zoals je je voelt. Mij hielp dat op een gegeven moment niet meer voldoende, maar het was absoluut nodig om te komen op het punt waar ik nu ben. Het heeft me ook ontzettend veel gebracht, bijvoorbeeld leren een plek in te nemen in een groep. Maar vervolgens moest ik al die kennis in mijn hoofd leren omzetten in voelen. Als je net als ik al veel therapie hebt gehad maar niet vooruit komt, veel inzichten hebt gekregen maar het niet lukt om ze toe te passen, kan dit programma jou wellicht ook heel goed helpen.

Ik ben in opleiding tot coach bij de Academie voor Psychodynamica. Ik ben daar in augustus mee klaar. Om die reden hanteer ik gereduceerde tarieven op dit moment. De kennis die ik in het programma gebruik heb ik niet zelf verzonnen, het is grondig onderzocht door een heleboel bekende wetenschappers. In het programma vertel ik alleen hoe je het toepast. Ik heb op YouTube een playlist gemaakt met filmpjes van mijn favoriete experts op dit gebied. Ik geef dus alleen kennis door. Kennis die ik heel waardevol vind en heb gemist in alle jaren therapie die ik heb gehad. Kennis die heeft gezorgd voor meer begrip en inzicht in mezelf. Dat gun ik jou ook.

WAT VOOR THERAPIE HEB JIJ ALLEMAAL GEHAD?

Ik heb een behoorlijke therapie-carrière achter de rug, waarvan veel groepstherapieën.

Hierbij mijn therapie CV:

2001-2002 psycholoog in Madrid, Carla Boyer Bergese

2004-2005 Els van der Knaap, Leiden (EMDR)
2007-2008 Paul Lamers, NPI Amsterdam

2009-2012 NPI Amsterdam groepstherapie, Michel van Veen en Aukje Beekhuijzen

Psychiater Malkus Amsterdam, medicatie gestart januari 2011

Relatietherapie Paul Lamers Utrecht

2013-2014 individuele therapie NPI Amsterdam, Aukje Beekhuizen

2014 Hypnotherapie Petra Koelewijn

dec 2015 – feb 2017 opname CvP ProPersona Lunteren, 9 maanden intern, 4 maanden nazorg

maart 2017 Hypnotherapie Vibeke Evenhuis Arnhem

mei 2017 – oktober 2020 Groepstherapie Arnhem, Praktijk Vons Banus

april 2019 PIM, Malden 6 weken pre-verbale traumatherapie (EMDR)

augustus/september 2021 Hapthotherapie Charlotte Stelder

februari/maart 2022 Danstherapie bij Renate Hoenselaar, een diep helende ervaring.

IK KAN NIET DAGELIJKS 15 MINUTEN TIJD VRIJMAKEN. KAN IK HET PROGRAMMA WEL VOLGEN?

Jawel, als je op bepaalde dagen geen tijd kunt maken voor jezelf probeer dan wel een beetje een vaste routine aan te houden, dat je op vaste dagen wel die tijd neemt voor jezelf, maar dan 3 keer per week bijvoorbeeld. Piano leren spelen is in het begin ook niet zo leuk, maar oefening baart kunst. Zoiets gebeurt hier ook.

Het gaat vooral om het jezelf gunnen om even alle aandacht aan jezelf te geven. De grens tussen jezelf iets gunnen (willen) en iets moeten kan heel dun zijn. Ga dan even na bij jezelf of je het wel echt voor jezelf doet of voor iemand anders. Intrinsieke motivatie is heel belangrijk. Bij mij kwam dat punt pas toen ik echt rock bottom raakte, ik had geen keuze meer.