ACCORDION

IMG_7798

IS JE INNERLIJKE KIND IETS SPIRITUEELS?

Voor mij is de band met mijn innerlijk kind niet spiritueel in de zin dat het niet zweverig is. Het is juist heel dichtbij mezelf en heel wezenlijk.

Maar het is niet iets cognitiefs inderdaad, dus in die zin is het misschien wel spiritueel. Ik zie mijn innerlijke kind als een metafoor voor de ervaringen met bijbehorende emoties en overtuigingen van de eerste 12 jaar (ongeveer) van mijn leven. Het is heel bijzonder dat je daar in je verbeelding contact mee kunt maken. Je bent op die manier de observator van je emoties en dat zorgt voor iets meer afstand, je wordt er niet in meegezogen en opgeslokt. Dat is belangrijk voor het verwerken van een pijnlijke emotie.

Het is eigenlijk heel simpel: Als iedereen om je heen van je houdt, je geweldig vindt, je steunt en ziet wat een prachtig mens je bent, maar in je hoofd ben je super kritisch op je jezelf, dan heeft die liefde van anderen geen enkele bodem om op te landen, het verdwijnt in een bodemloze put.

Dat kan zorgen voor gevoelens van machteloosheid, angst, boosheid, neerslachtigheid en burn-out. Zie je het verband? Iedereen zegt dat je een topper bent maar je gelooft het niet, je ziet altijd alleen je negatieve kanten.

Dan is er maar 1 plek om het op te lossen, en dat is in jezelf, op de plek waar het begonnen is, dit patroon van jezelf niet goed genoeg vinden. En dat is bijna altijd in je vroege jeugd. Vandaar de term innerlijk kind, het kind wat nog altijd een deel is van jouw emotionele binnenwereld. Terug naar de basis.

Het is een kwestie van anders naar dingen kijken dan je misschien gewend bent. Een ander perspectief.

De vorm die ik daarvoor gebruik, geleide meditatie of visualisatie, zou je ook met aandacht voelen kunnen noemen. Het gaat erom dat je je verbind met je eigen lichaam, even weg uit je hoofd. Het kan veel opleveren, namelijk: helemaal in het nu kunnen zijn, i.p.v. in je hoofd in het verleden of in de toekomst (waar je geen invloed op hebt). Wat mij betreft hoeft daar geen labeltje op, maar het mag wel als je het zelf fijn vindt.

MOET IK HERINNERINGEN HEBBEN AAN MIJN JEUGD OM INNERLIJK KIND WERK TE DOEN?

Nee, herinneringen uit je jeugd zijn niet perse nodig om het traject te kunnen volgen. Het is niet nodig om terug te gaan naar specifieke herinneringen, maar soms gebeurt het wel en dat is prima. Aan de andere kant is het wel handig als je een idee hebt wat voor (kleine) gebeurtenissen uit je jeugd invloed hebben gehad op hoe je nu functioneert. Daarom sluit het programma wat beter aan als je al vaker therapie hebt gehad.

Herinneringen komen uit je hoofd en dat kan het helen soms juist in de weg staan. Je hoeft je innerlijke kind alleen maar voor je te kunnen zien, in je verbeelding. Niet in een situatie die is gebeurd, want dan kan het een herbeleving worden en dat is niet helpend. Als je veel last hebt van herbelevingen is het niet geschikt om dit alleen te doen.

Als je je ogen dicht doet en je steekt je hand uit, kun je je hand dan alsnog zien? En als je je hand dan naar beneden doet, zie je je hand dan nog voor je met je ogen dicht? Probeer maar eens. Dat is alles wat je hoeft te doen in de korte oefeningen die je kunt vinden in het programma “hallo innerlijk kind”. Het zijn korte oefeningen om je een klein stukje op weg te helpen, het is geen therapie. Het gaat om een andere manier van kijken.

Op het moment dat je iets ervaart wat je niet fijn vind (bijvoorbeeld boosheid omdat iemand je afsnijdt op de weg) kun je door je focus te richten op de sensatie in je lichaam (bijvoorbeeld spanning in je keel of borstgebied) in je verbeelding kijken wat voor beeld je daarbij ziet van je innerlijke kind. En daar kun je dan je oprechte aandacht aan geven, zoals je dat ook zou doen bij een ander kind eigenlijk. Dit kan best veel oefening vergen. Omdat ik zelf veel last heb van voegkinderlijk trauma zonder duidelijke herinneringen maar wel met heftige gevoelens was het voor mij erg helpend om mezelf als baby te kunnen zien en troost of bescherming te bieden. Je kijkt dus vanuit je volwassen zelf naar een beeld van jou als kind. Je wordt dus niet een met jezelf als kind. Het is belangrijk om die afstand te bewaren, dus jezelf te zien van een afstandje. Merk je dat je heel heftige gevoelens tegenkomt of bijvoorbeeld in een herbeleving terecht komt neem dan contact op met een goede therapeut.

Mocht je weinig of geen herinneringen aan je jeugd hebben dan kan dat en indicatie zijn dat je jezelf bescherm voor pijnlijke herinneringen. Ook daar kan een goede therapeut je bij helpen.

WELKE OPLEIDINGEN HEB JIJ GEVOLGD?

 • juli 2022: opleiding tot Professioneel Coach aan de Academie voor Psychodynamica afgerond.
 • aug – dec ’22: Oriëntatiecursus ervaringsdeskundigheid, De Kentering, Nijmegen
 • september ’23 heb ik “Breek de Stilte 1” afgerond van de opleiding IZR bij Interakt in Tiel
 • in maart en april ’24 ga ik verder met Breek de Stilte 2A en 2B bij Interakt in Tiel

   

WAT VOOR THERAPIE HEB JIJ ALLEMAAL GEHAD?

Ik heb een behoorlijke therapie-carrière achter de rug, waarvan veel groepstherapieën. Zo zag mijn pad eruit en dat kan voor iedereen anders zijn.  Soms is een lange weg nodig om de laagjes zelfbescherming af te pellen.

Hierbij mijn therapie CV:

 • 2001-2002 psycholoog in Madrid, Carla Boyer Bergese
 • 2004-2005 Els van der Knaap, Leiden (EMDR)
 • 2007-2008 Paul Lamers, NPI Amsterdam
 • 2009-2012 NPI Amsterdam groepstherapie, Michel van Veen en Aukje Beekhuizen
 • Psychiater Malkus Amsterdam, medicatie gestart januari 2011
 • Relatietherapie, Paul Lamers, Utrecht
 • 2013-2014 Individuele therapie NPI Amsterdam, Aukje Beekhuizen. Met meer aandacht voor andere dingen dan alleen praten, heel fijn.
 • 2014 Hypnotherapie Petra Koelewijn
 • mei – juli 2015: 8-weekse Mindfulness training, Utrecht
 • dec 2015 – feb 2017 opname Centrum voor Psychotherapie, ProPersona Lunteren, 9 maanden intern + 4 maanden nazorg. Dit was een heel waardevolle periode waarin ik veel heb geleerd over zelfzorg, en voor het eerst kennis heb gemaakt met vaktherapie zoals creatieve therapie en PMT. Ik vind het heel erg zonde dat het CvP gesloten is. Het was echt een unieke plek met een heel goed aanbod. Ik ben heel dankbaar dat ik hier heb kunnen verbijven.
 • maart 2017 Hypnotherapie Vibeke Evenhuis, Arnhem
 • december 2017: familieopstelling bij Annemarie Oerlemans, Arnhem
 • mei 2017 – oktober 2020 Groepstherapie Arnhem, Praktijk Vons Banus
 • april 2019 PIM, Malden 6 weken pre-verbale traumatherapie (EMDR). Helaas niet ver mee gekomen vanwege dissociatie waar niet naar gehandeld is.
 • augustus/oktober 2021 Hapthotherapie Charlotte Stelder. De dynamiek van afstand-nabijheid onderzocht.
 • december 2021 Familieopstelling bij Elmer Hendrix. Heel confronterend maar ontzettend waardevol.
 • februari-oktober 2022 Danstherapie bij Renate Hoenselaar, een diep helende ervaring. Bij haar kon ik het ingewikkelde beschermingsmechanisme van dissociatie en bevriezing doorbreken en heb ik geleerd om ruimte in te nemen, in beweging te komen en gezien te worden.
 • juli en oktober 2022 bij Praktijk Manasha (Weer Vrij in Mijn Lijf workshop): opstellen van het verlangen (IopT van Franz Rupert, soms  ook wel IZR genoemd). Een ongekend bijzondere ervaring waarin ik contact maakte met mijn innerlijke delen. Als je net als ik veel last hebt van dissociatie en daardoor bepaalde traumatische gebeurtenissen moeilijk kunt verwerken kan dit een geschikte methode zijn.
 • maart ’23: familieopstelling bij Helmie Willems. Heel zorgvuldig begeleid. Als altijd een bijzondere ervaring die mij veel heeft opgeleverd.
 • oktober ’23 – maart ’24: energetische coaching van Nadia van Workin Bee. Heel erg bijzonder hoe knap Nadia precies kan invoelen wat ik nodig heb en dan samen de juiste oefening doen. Prachtig en heel goed aansluitend bij de andere technieken die ik mij de afgelopen maanden hebben geholpen om tot de diepste lagen te komen.
 • november ’23: Individueel IZR proces bij Interakt in Tiel. Heel verhelderend en heel zorgvuldig begeleid.
 • november ’23 – maart ’24: Ademtherapie die adem en lichaamsbeleving aan elkaar koppelt volgens de Dixhoorn methode waarbij de Polyvagaal theorie (Steven Porges en Deb Dana) centraal staat. Hier werd duidelijk dat ik mijn lichaam vooral associeer met pijn en stress (ik heb fybromyalgie) en dat ik mijn lichaam eigenlijk niet als een geheel ervaarde en ook als niet van mij, het leek wel een schilderij van Picasso. Deze therapie heeft mij geholpen om op een hel andere manier contact te maken met mezelf. Ook weer een compleet nieuwe ervaring die helpt om mijn zenuwstelsel te reguleren en een groter gevoel van zelf geeft. Dat was soms best pittig maar zeker de moeite waard.
 • Januari 2024: Een ongelooflijk bevrijdend en helend individueel IZR proces (opstelling van verlangen) bij Interakt in Tiel