MIJN FAVORIETEN

IMG_8502 1:2

DE AFGELOPEN JAREN BEN IK DOOR VEEL MENSEN GEÏNSPIREERD

Hierbij een paar van mijn persoonlijke favorieten die ik waardevol vind om te delen, mocht je behoefte hebben aan wat inspiratie. Heb je zelf mooie tips voor mij? Ik hoor het heel graag, nieuwe inzichten zijn altijd welkom.

  • MEDITATIES ENZO:

Op Insight Timer (met dank aan Renée voor deze gouden tip). Dit is een gratis app met duizenden gratis meditaties.

Hierbij een paar docenten die ik heel goed vind: Tara Brach, Katrina Bos, Lisa A. Romano, Charles Freligh, Sarah Blondin, Michelle Chalfant en Lou Redmond (allemaal Engelstalig, sorry).

Dit is met stip de allermooiste meditatie die ik in 2022 heb ontdekt om je gevoel helemaal toe te laten. In het Nederlands. Prachtig en heel goed.

  • BOEKEN:

Weg van de pijn van Saskia de Bruin. Dit boek is goud waard. Heb je net als ik last van een chronische aandoening (fybromyalgie in mijn geval) dan kan ik dit boek heel erg aanraden. 

De Tao van Poeh, zo grappig en wijs. Over het loslaten van controle eigenlijk.

Alle boeken van mijn favoriete schrijver Griet op de Beeck. Prachtig geschreven en ze laten goed zien hoe overtuigingen ontstaan in de kindertijd. Ik vond er veel herkenning in.

Alice in Wonderland en Alice in Spiegelland, maak je eigen regels.

The body keeps the score, Bessel A. van der Kolk. Goede achtergrondinformatie om te begrijpen wat trauma met je doet, in je lichaam.

Gezonde grenzen, Nedra Glover Tawwab. Als je weinig besef hebt van jouw grenzen, is dit echt een grote aanrader.

Alle boeken van Toon Tellegen. Zo mooi en grappig.

De Fontein, vind je plek. Els van Steijn. Over jouw plek in je familiesysteem en de invloed daarvan op je leven en over het onderscheid tussen primaire en secundaire emoties.

Blijmoed, Theije Twijnstra. “In je wacht een wereld op je thuiskomst”. Nou… dat dus. Prachtig.

De Keuze, van Dr. Edith Eger. Over haar proces na het overleven van de holocaust. Ongelooflijk indrukwekkend en leerzaam.

Wanneer de (alarm)bel rinkelt, van Anne van den Ouwelant. Psycho-educatie aan de hand van symbolen. Super helder uitgelegd wat de gevolgen van een traumatische ervaring zijn. Het zorgde bij mij voor veel meer begrip voor bepaalde dingen die ik “niet kan”. Nu begrijp ik waarom.

Je verlangen, dwaallicht of kompas? van Margriet Wentink. Een super waardevol boek als je wil begrijpen hoe verschillende verlangens in jou elkaar kunnen tegenwerken,

  • MUZIEK:

India ArieSabrina Starke, Emily King, Fia, Kim Malou, Selah Sue en Laura Jansen. Prachtige teksten die (h)erkenning bieden en kunnen helpen om de kracht in jezelf te vinden. En dit mooie liedje wat toevallig ook “ga het aan” heet.

  • LICHAAMSGERICHT:

Haptotherapie: Ongelooflijk wat je hiermee kunt bereiken. De meest onbewuste diep in je systeem opgeslagen patronen kun je hiermee zichtbaar maken. Ontzettend bijzonder. 

Nog een laag dieper ging het bij danstherapie waar het is gelukt om diepgeworteld trauma te verwerken. De kracht van lichaamsgericht werken is dat het gaat om ervaren in plaats van denken. Je kunt bewust nog zo hard denken dat je iets vindt of wil, als je onbewust iets heel anders doet of gelooft heeft dat de overhand in je leven, dat bepaalt. Dat is waarom in mijn ogen lichaamsgerichte therapie zo ontzettend waardevol is en veel vaker ingezet zou mogen worden.

Interactieve Zelf Resonantie (IZR, in het Engels IopT of IFS) is een vorm van opstellingswerk waarin je met je innerlijke delen aan de slag gaat. Ook hier gaat het om ervaren en aandacht geven aan wat zich in jou afspeelt, vaak onbewust. Hoe meer ik ging voelen hoe meer er naar boven kwam. Dit helpt om alles een plek te geven.

De Stimulus Fysiotherapie zoals ik die nergens anders heb ervaren, een compleet andere benadering. Eindelijk een behandeling die wél werkt. Eindeloos dankbaar voor.

Yoga: De liefste en beste yoga docent van Arnhem, Aletta Helena, is naar Spanje verhuisd. Gelukkig heeft ze prachtige yin yoga lessen opgenomen om thuis te doen. Het zijn niet zomaar de houdingen die je uitvoert. Het is alsof Aletta naast je zit en je begeleid bij het voelen van je lichaam. Haar lieve mooie stem maar ook haar humor zijn super fijn. Ga naar www.alettahelena.com en vind daar 4 gratis proeflessen om uit te proberen.

Boksen: Op de allerleukste sportschool ooit. Sportlokaal Arnhem. Nergens een betere sfeer en top trainers.

Zen Boksen: Een combinatie van boksen en yoga, Jeroen is een super fijne docent.

Yoga Coaching: Een combinatie van coaching met yoga, de energiestromen in je lichaam en ademhalingsoefeningen. Maaike voelt precies aan wat je nodig hebt.

De heerlijke massages van Sanne Wennekker zorgen er altijd voor dat ik me weer als herboren voel, een cadeautje voor mezelf.

EFT tapping: op YouTube heel veel gratis materiaal van Brad Yates (tap with Brad). Verder heb ik een playlist samengesteld op YouTube met informatie van verschillende wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar trauma en het lichaam.

  • INSTAGRAM:

Rising Woman over hoe je echt goed kunt zorgen voor jezelf en over alles wat je tegenkomt in relaties.

Susan David echt heel erg goed vind ik haar. Over het leren toelaten van emoties, het belang van voelen.

Yung Pueblo over van jezelf houden en jezelf het beste gunnen. Prachtig en poëtisch.

Elna Broesder Transformatie coach, over krachtige keuzes maken vanuit je kernwaarden en systemisch werk.

Wandeljewijzer van Claire Schlechta. Wandelcoach met ook hele fijne reiki behandelingen en bosbaden (Shinrin-yoku).

Man Talks en Vienna Pharaon over relaties en onderzoeken wat jouw eigen rol in patronen is.

Schandalige vrouwen over helemaal jezelf zijn en echt voor jezelf kiezen. Heel inspirerend.

We are not really strangers ook hun email nieuwsbrief is geweldig trouwens. Kaartspellen te koop op hun website vind ik echt prachtig.

Create the love Mark Groves. Over liefde in het algemeen, ook liefde voor jezelf. En over veel voorkomende situaties in dating en relaties. Lekker direct en heel wijs.

Jillian Turecki ontzettend waardevolle posts over daten en liefdesrelaties (en de valkuilen waar je tegenaan kunt lopen)

Fittingrightin over een van de meest ingewikkelde overlevingsmechanismen: Pleasen. Inzicht kan helpen om ermee te stoppen.

Wanderings op Facebook, met elke dag prachtige en krachtige quotes met hele mooie illustraties.

 

  • PODCASTS:

Voor wie net als ik beter is in luisteren dan lezen…

Esther Perel over werkelijk alles wat je tegen kunt komen in relaties, zowel met een partner als met familie.

Verstrikt. Over het taboe doorbreken rondom suïcidaliteit.

Byron Katie daagt je gedachten en overtuigingen uit, en laat je voelen wat het met je doet. Op haar website vind je een werkblad wat je zelf in kunt vullen.

VPRO Nooit meer slapen met Jett Rebel. Prachtig hoe hij vertelt over zijn periode van depressie en verslaving.

VPRO Zomergasten met Bessel van der Kolk over trauma opgeslagen in het lichaam.

Goede gesprekken met Lex Bohlmeijer, de Correspondent. Vaak ontroerend mooi.

  • MEDIA EN PROJECTEN:

Sinds 2022 heb ik Dream School ontdekt. Wat een prachtig programma, ongelooflijk mooi. Wat een helden zijn de jongeren die daaraan meedoen. Wel gegarandeerd huilen.

Nu ook op Netflix: een serie over familieopstellingen. Heel interessant en leuk dat daar een serie over gemaakt is omdat het zo’n krachtige en helende methode is om onbewuste patronen duidelijk te maken.

Nieuw op Netflix: Stutz, heel erg de moeite waard om te kijken, waren alle psychiaters maar zo. Ik ben het erg eens met zijn filosofie.

In de diep rakende documentaire “The Work” over een therapie programma in Folsom Prison wordt pijnlijk duidelijk waarom leren voelen van levensbelang is. Gratis te bekijken op 2Doc.

Dit indringende en belangrijke project van Open Mind over het doorbreken van patronen van (huiselijk) geweld met veel tips van ervaringsdeskundigen is heel mooi en goed opgezet. Het maakte op mij veel indruk.

  • EN ONTZETTEND VEEL DANK AAN:

Mijn allerbeste vrienden voor de enorme steun in de donkerste tijden en gelukkig ook heel veel plezier.

Jeroen Poots van Casu Media en de vele uren met Mendy Mol voor het helpen maken van deze website.

Nick Toonen van Spread voor het ontwerpen van het logo.

Joke Leenders voor de mooie portretfoto’s.

Mijn lieve zussie Sophie, gewoon omdat ze mijn zusje is en samen met Jeroen de leukste nichtjes op aarde heeft gemaakt ❤

Jay  voor zijn eindeloze liefde en steun

Alle lieve mensen die mijn programma hebben getest en nog beter hebben gemaakt. Duizend maal dank.