
DIAGNOSE BORDERLINE. DAT BEN JE DAN, DACHT IK.
Dat bleek gelukkig niet waar te zijn. Een diagnose hoeft geen eindstation te zijn, heb ik ervaren in mijn persoonlijke herstelproces. Wat ontbrak er al die tijd? Voelen.
Mijn naam is Anne Mathijssen. Mijn negatieve zelfbeeld zorgde voor veel pijnlijke ervaringen, vooral in liefdesrelaties. Enorme verlatingsangst was de oorzaak, steeds terugkerende depressies het gevolg. Ik had geen regie over mijzelf, mijn leven, mijn emoties, mijn keuzes. Daardoor voelde ik me machteloos, een stuurloos schip op een wilde zee. De oorsprong van mijn klachten ligt in een onveilige hechting en opgroeien in een gezin met veel ruzie en onveiligheid.
Ik ben een vrouw (zij/haar), 42 jaar oud inmiddels. Ik heb sinds 2022 een relatie met Jay, de leukste die ik mij kan wensen.
THERAPIE
Achttien jaar volgde ik therapieën in allerlei vormen voor een handjevol diagnoses (complexe PTSS, ADD en borderline om er een paar te noemen); individuele gesprekken, EMDR, veel groepstherapieën waaronder een opname van 9 maanden, schematherapie en ook alternatieve vormen zoals hypnotherapie. Alles wat ik probeerde hielp wel tijdelijk (mede door de aandacht en erkenning van de therapeuten) maar ik kon niet bij de kern komen, en wat die “kern” dan was wist ik ook niet precies.
Ik bleef angstig en depressief, ondanks allerlei soorten medicatie die ik slikte naast de therapie. Ondanks dingen die wel goed gingen in mijn leven. Ik daagde mezelf uit om nieuwe dingen te leren, kleine dingen die ik moeilijk of spannend vond, maar niets hielp. De kennis die ik opdeed bleef bij kennis. Ik kon het niet toepassen op mezelf omdat mijn beschermingsmechanismen en negatieve zelfbeeld zo sterk waren. Het bleef een bodemloze put, of een huis zonder fundering wat steeds opnieuw instort, zoals één van mijn therapeuten het noemde.
DE INGANG
Deze website is ontstaan doordat mijn eigen herstelproces in een stroomversnelling kwam toen ik eind 2019 de “ingang” had gevonden naar mijn gevoel. Ik ontdekte dat ik eigenlijk alles wat ik voelde onderdrukt had tot dan toe, met alle gevolgen van dien. Alle puzzelstukjes vielen langzaam op hun plek toen ik leerde voelen en ik wist: dit moet ik delen. Ik herken dit patroon bij zo veel anderen. Het is de sleutel die ik heb gevonden om mezelf te helpen en misschien helpt het jou ook.
De kennis die ik deel is niet nieuw en is grondig onderzocht door andere wetenschappers. Ik deel vooral hoe ik het leren voelen in de praktijk heb toegepast (mijn ervaringskennis), wat het mij heeft opgeleverd en waarom het nodig was om te leren voelen.
Het cliché is waar: Je moet van jezelf houden, dat is de basis voor alles. Alleen wat betekent dat en hoe doe je dat?
Het was (en is soms nog steeds) voor mij een ingewikkeld proces wat bestaat uit heel veel facetten waaronder: erkennen wat ik allemaal heb gevoeld als kind, bewust worden van negatieve overtuigingen en beschermingsmechanismen, zelfzorg, zelfrespect en zelfacceptatie.
Alle blogs die ik schrijf gaan over mijzelf, de foto’s erbij zijn door mijzelf gemaakt. Hopelijk kun je er dingen in herkennen, heb je er steun aan en kun je de technieken voor het toelaten van je gevoel toepassen op jezelf om te ondervinden hoeveel verschil dit kan maken in hoe je je leven ervaart. Dat je ongelooflijk veel kracht kunt ervaren als je jezelf anders gaat zien. Dat gun ik iedereen.
Mijn missie…
is om te laten zien dat psychische kwetsbaarheid gezien mag worden, zonder schaamte of taboe, zodat hopelijk meer mensen om hulp durven te vragen als ze die nodig hebben. Dat betekent dat ik heel open schrijf over mezelf ondanks oordelen die mensen daardoor over mij zouden kunnen hebben. Er is al genoeg (zelf)stigma in de wereld en dat staat hulp en heling in de weg.
In juli ’22 heb ik de opleiding tot Professioneel Coach aan de Academie voor Psychodynamica afgerond en mijn diploma ontvangen. Ik heb een persoonlijk traject ontwikkeld voor het maken van meer verbinding met jezelf. Het heet “Hallo, innerlijk kind”.
In december ’22 heb ik de 15-weekse Oriëntatiecursus Ervaringsdeskundigheid bij de Kentering in Nijmegen succesvol afgerond.
SAMENWERKEN
Ik geloof heel erg in krachten bundelen, samenwerken, elkaars methodes aan elkaar koppelen zodat mensen in verschillende stadia van hun proces iets kunnen hebben aan de beschikbare informatie. Heb je zin om samen te werken neem dan even contact op.
Ben je werkzaam in een organisatie waar mijn ervaringskennis van de afgelopen 18 jaar als cliënt in de GGZ van pas kan komen en zijn daar mogelijkheden tot samenwerken? Ook dat zou ik heel mooi vinden.