OVER MIJ

IMG_7864

 

Dat bleek gelukkig niet waar te zijn, een diagnose hoeft geen eindstation te zijn.

Mijn naam is Anne Mathijssen. Ik ben een vrouw (zij/haar), 42 jaar oud inmiddels. Ik heb een relatie met Jay, de leukste die ik mij kan wensen.

Mijn negatieve zelfbeeld zorgde voor veel pijnlijke ervaringen, vooral in liefdesrelaties. Enorme verlatingsangst was de oorzaak, steeds terugkerende depressies het gevolg. Ik had geen regie over mijzelf, mijn leven, mijn emoties, mijn keuzes. Ik voelde me machteloos, een stuurloos schip op een wilde zee. De oorsprong van mijn klachten ligt in een onveilige hechting en opgroeien in een gezin met veel ruzie en spanning.

 

THERAPIE

Achttien jaar volgde ik therapieën in allerlei vormen voor een handjevol diagnoses (complexe PTSS, ADD en borderline); individuele gesprekken, EMDR, veel groepstherapieën waaronder een opname van 9 maanden, schematherapie en ook alternatieve vormen zoals hypnotherapie. Alles wat ik probeerde hielp wel tijdelijk (mede door de aandacht en erkenning van de therapeuten) maar ik kon niet bij de kern komen, en wat die “kern” dan was wist ik ook niet precies.

Ik bleef angstig en depressief, ondanks allerlei soorten medicatie die ik slikte naast de therapie. Ondanks alle dingen die wel goed gingen in mijn leven: mensen die van me hielden om me heen, een leuke baan, prachtige verre reizen. Ik daagde mezelf uit om nieuwe dingen te leren, dingen die ik moeilijk of spannend vond. Maar niets hielp echt. De kennis die ik opdeed bleef bij kennis, ik kon het niet toepassen op mezelf. Het bleef een bodemloze put, of een huis zonder fundering wat steeds opnieuw instort, zoals één van mijn therapeuten het noemde.

 

DE INGANG

Deze website is ontstaan doordat mijn eigen helingsproces in een stroomversnelling kwam toen ik de “ingang” had gevonden naar mijn gevoel. Alle puzzelstukjes (ook uit voorgaande therapieën) vielen op hun plek en ik voelde heel sterk: dit moet ik delen. Het is de sleutel die ik heb gevonden om mezelf te helpen en hopelijk helpt het jou ook. De kennis die ik deel is niet nieuw en is grondig onderzocht door andere therapeuten. Ik deel vooral hoe ik het in de praktijk heb toegepast (mijn ervaringskennis) en waarom.

 

Het cliché is waar: Je moet van jezelf houden, dat is de basis voor alles.

 

Alleen wat betekent dat dan om van jezelf te houden en hoe doe je dat?

Alle blogs die ik schrijf gaan over mijzelf, de foto’s erbij zijn door mijzelf gemaakt. Hopelijk kun je er dingen in herkennen, heb je er steun aan en kun je de technieken die mij zo geholpen hebben toepassen op jezelf om te ondervinden hoeveel verschil dit kan maken in hoe je je leven ervaart en dat je ongelooflijk veel kracht kunt ervaren als je jezelf anders gaat zien. Dat gun ik iedereen.

Mijn missie is om te laten zien dat psychische kwetsbaarheid gezien mag worden, zonder schaamte of taboe. Ik vind het juist een kracht die verbindend kan werken. Dat betekent dat ik heel open schrijf over mezelf ondanks oordelen die mensen daardoor over mij zouden kunnen hebben. Er is al genoeg (zelf)stigma in de wereld en dat staat hulp en heling in de weg.

In juli ’22 heb ik de opleiding tot Professioneel Coach aan de Academie voor Psychodynamica afgerond.

In augustus ’22 ben ik gestart met de 15-weekse Oriëntatiecursus Ervaringsdeskundigheid bij de Kentering in Nijmegen.

 

SAMENWERKEN

Ik geloof heel erg in krachten bundelen, samenwerken, elkaars methodes aan elkaar koppelen zodat mensen in verschillende stadia van hun proces iets kunnen hebben aan de beschikbare informatie. Heb je zin om samen te werken neem dan even contact op.

Ben je werkzaam in een organisatie waar mijn ervaringskennis van de afgelopen 18 jaar als cliënt in de GGZ van pas kan komen en zijn daar mogelijkheden tot samenwerken? Ook dat zou ik heel mooi vinden.