HALLO, INNERLIJK KIND

CIMG0274

VOELEN IS JEZELF BEVRIJDEN

Ik heb visueel gemaakt wat het effect van innerlijk kind werk kan zijn en hoe het bijvoorbeeld bij somberheid kan helpen.

  • Trigger: een gebeurtenis die een onprettig gevoel oproept. Bijvoorbeeld een gesprek met iemand. Vaak zit er een patroon in het soort situaties of het type personen waarbij je extra geraakt wordt. Ik heb het hier over kleine dagelijkse gebeurtenissen, niet over grote trauma-reacties.
  • Lichamelijke sensatie: Energetische spanning op specifieke plekken in je lichaam (borst of keel bijvoorbeeld) of misselijkheid, reacties van de darmen, hoofdpijn etc.
  • Onbewuste overtuiging: negatieve gedachten over jezelf als reactie op de gebeurtenis, die vaak onbewust actief zijn. Bijvoorbeeld “zie je wel, ik doe altijd alles fout”.
  • Fight or flight reactie: Piekeren, over-analyseren, ruzie maken, uit contact gaan, te veel of te weinig eten/werken/bewegen, alcohol of drugs gebruiken (sommige soorten medicatie vallen daar wat mij betreft ook onder), met andere woorden: overlevingsmechanismen. Andere termen daarvoor zijn ook wel vermijding of coping, maar dat vind ik geen fijne benaming. Eigenlijk komt het er vooral op neer dat je jezelf beschermt voor de herhaling van oude pijn. De paradox daarvan is alleen dat de patronen erdoor helaas juist in stand blijven. Daarom kan het fijn zijn om ze te ontdekken en begrijpen.

Steeds als dezelfde trigger plaatsvindt ga je weer door dezelfde cyclus heen.

Omdat dit onbewust gebeurt noem je dit reactief gedrag, het gebeurt automatisch. Je wordt gestuurd door oude pijn. Je kunt last krijgen van (ernstige) somberheid, burn-out, chronische pijn, paniekaanvallen en concentratieproblemen. Dat komt omdat het onderdrukken van de onderliggende emotie veel energie kost.

Een andere strategie kan zijn dat je bijvoorbeeld door te pleasen zorgt dat je de trigger vermijdt in de toekomst. Ook dat kost veel energie.

Door innerlijk kind werk leer je 2 dingen:

  1. Je leert jouw onbewuste negatieve overtuigingen herkennen en er open voor te staan om ze te ontdekken. Dat kan door te oefenen om heel rustig en zonder oordeel contact te maken met je innerlijke kind. Je maakt je overtuigingen bewust en specifiek, zodat je vervolgens een bewuste keuze kunt maken om er niet meer naar te handelen. Dat kan een heel moeilijk proces zijn dus vraag in dat geval hulp aan een goede traumasensitieve therapeut.
  2. Je leert om je aandacht volledig te geven aan de fysieke sensatie op specifieke punten je lichaam, dus niet in lichaamsdelen, het is een plek waar je voelt dat energie als boosheid of verdriet is opgeslagen. Deze sensatie doorvoelen, erbij blijven, helpt om bij de primaire emotie te komen, te doorvoelen en erkennen. Ook hiervoor geldt dat dit moeilijk kan zijn als het om heel grote gevoelens gaat. Oefen dus alleen met kleine situaties.

Het resultaat is dat je cyclus van somberheid doorbreekt, je hebt de emotie doorvoeld.

Je bent het aangegaan met jezelf. Herhaling van het op deze manier contact maken met jezelf, liefst dagelijks, is erg belangrijk, want de meesten van ons hebben meer dan 1 negatieve overtuiging die onbewust is, of heel sterke beschermingsmechanismen. Deze zitten als lagen om ons heen, een beetje zoals een ui. Dit proces van onderzoeken gaat eigenlijk je hele leven door. Het gevolg is dat je in interactie met de ander bewust kunt zien dat een oude emotie actief is en vervolgens pro-actief kunt kiezen om vanuit je gezonde volwassene te reageren of in elk geval ervan bewust te zijn als dat niet lukt. Triggers verdwijnen nooit helemaal maar jouw reactie erop verandert doordat je er een andere betekenis aan hebt gegeven. Ook herstel je sneller van moeilijke gebeurtenissen.

Het doorbreken van de cirkel begint met het maken van een keuze, een keuze vóór jezelf.

Ga Het Aan ❤