BLOGS

04 apr 2022

Angst voor verandering: de innerlijke saboteur aan het werk

In de serie over innerlijke delen vandaag deel 2, de innerlijke saboteur.

Vorige week is de innerlijke criticus aan bod gekomen. Je zou die 2 misschien wel met elkaar kunnen verwarren af en toe. Toch uiten ze zich wel echt op verschillende manieren. De criticus is meer naar buiten gericht, in contact met een ander en ziet er bijvoorbeeld uit als pleasen of jezelf wegcijferen. De saboteur is meer naar binnen gericht, op jezelf.

Hieronder weer en rijtje hoe dit bij mij werkt:

Hier volgen 7 sneaky manieren waarop mijn innerlijke saboteur te werk gaat:

  1. Geen keuze maken uit angst om de verkeerde keuze te maken
  2. Dit is niks voor mij of ik kan het toch niet (kan soms echt zo zijn natuurlijk, onderzoeken is key)
  3. Ik heb er geen zin in.. (Deze lijkt onschuldig)
  4. Heel veel weten maar niet komen tot doen
  5. 100 ideeën hebben en die allemaal tegelijk willen doen en dan stilvallen omdat je niet weet waar te beginnen
  6. Altijd druk en bezig zijn, geen rust nemen om stil te staan bij jezelf. Wat zegt je criticus hierover?
  7. Analyseren i.p.v. Onderzoeken. Tsja… daar kan ik een hele post op zich aan wijden. Even in het kort: Analyseren doe je in je hoofd en moet een oplossing of uitkomst bieden, zo snel mogelijk ook. Onderzoeken is meer vanuit je onderbewuste, in je verbeelding bijvoorbeeld, of schrijvend, of in gesprek met iemand. Maar open staand voor andere mogelijkheden dan je tot nu toe zelf ziet (of juist niet ziet). En niet perse met een uitkomst als doel.

Tada! De innerlijke saboteur is ontmaskerd. Voor al deze punten geldt natuurlijk dat het alleen onder het kopje “sabotage” valt als je er echt last van hebt. Dan zijn dit dingen die je kunt onderzoeken, of ze niet stiekem jou aan het tegenhouden zijn.

Maar hoe ga je er vervolgens mee om?

Door je innerlijke saboteur in je verbeelding vragen te stellen: Heb ik er echt geen zin in of durf ik het niet? Vind ik het spannend en waar zit dat dan precies in? Vind ik mezelf niet goed genoeg, ben ik bang om niet geloofd of begrepen te worden? Onderzoekend, zonder oordeel.

Dat hoeft niet lang te duren, een paar minuten, gewoon open vragen aan jezelf stellen, de antwoorden komen vanzelf wel.

Of  jezelf tot de orde roepen. Ook hiervoor kun je je verbeelding gebruiken. Hardop tegen jezelf zeggen “nu gaan we beginnen met… ” en dan daarmee beginnen, doen, niet meer twijfelen. Het maakt namelijk niet uit waar je begint, als je maar begint. Dat heb je vast al vaker gehoord en het is waar, meer kan ik er niet over zeggen.

Lukt het echt niet om te beginnen? Ga rustig zitten, sluit je ogen, adem een paar keer diep in en uit en check dan ook even of er niet tegelijkertijd een criticus actief is die zegt ik moet… want die kan soms in de weg staan van ik wil. Want als je verandering wil zul je toch soms dingen moeten doen die je niet durft. Als je niks verandert verandert er niks, dan blijf je steeds hetzelfde doen met de hoop op een andere uitkomst.

Sommige praktische dingen moeten nu eenmaal wel

Dan is wel handig om in de gaten te hebben waar je weerstand vandaan komt, waarom je bijvoorbeeld geen zin hebt. (H)erkennen kan een wereld van verschil betekenen, en het vervolgens anders framen. Onderzoeken welke druk je erop legt voor jezelf bijvoorbeeld, de lat verlagen.

Een geweldige app die mij heel erg helpt om aan de slag te gaan en blijven is Study Bunny (dankjewel AnnieO voor deze geweldige tip).

 

WAT IS EIGENLIJK DE BOODSCHAP VAN DIE INNERLIJKE SABOTEUR? 

 

Ook de innerlijke saboteur is uiteraard een besche​rmings​mechan​isme, en dus is het goed om die met liefde en respect te behandelen, maar daarnaast wel tot actie over te gaan en dat kan dan weer goed in gesprek met je innerlijke kind.

Of laat je innerlijke kind in je verbeelding een gesprek voeren met de saboteur. Je innerlijke kind weet verrassend veel, dingen die jij in je hoofd niet kunt bedenken. En die inzichten, die werken bevrijdend.

De innerlijke saboteur wil je ook beschermen voor pijn en die negeren kan daarom soms tot gevolg hebben dat je stappen overslaat, dat je zonder te voelen over een oude pijn heen stapt omdat je jezelf pusht. De saboteur vraagt je dus eigenlijk om even stil te staan met aandacht voor jezelf, geen stappen over te slaan.

Als je er vragen over hebt mag je ze altijd aan me stellen. Dat kan via het contactformulier op mijn website www.gahetaan.nl of via DM op Instagram.

Liefs, Anne

admin_anne