BLOGS

20 jan 2022

Bewegen brengt je in beweging, ook in je hoofd

Als je een burn-out hebt of je heel depressief voelt kan helemaal niet meer bewegen heel fijn voelen. Alleen maar slapen, toegeven aan de behoefte om te verdwijnen. En dat is soms ook een tijdje goed denk ik, soms kan het zelfs niet anders. Maar… buitenlucht en op een zachte manier bewegen (of gewoon lekker hardlopen) doet ontzettend veel voor je mentale gezondheid. Ook als je er niks mee hebt. Misschien wel juist dan. Want de keuze maken om toch naar buiten te gaan en dat rondje te lopen geeft daarna vaak veel voldoening.

Ik weet het uit ervaring nadat ik tijdens mijn vorige depressie in 2015 alle seizoenen van Friends, Gilmore girls en How I met your mother achter elkaar heb gekeken. Ik was vergroeid met de bank, keek soms wel 8 uur per dag Netflix. Niet bevorderlijk weet ik nu. Bovendien keek ik niet eens echt, ik was voornamelijk aan het huilen over alles wat mislukt was in mijn leven, en mezelf dan lekker vergelijken met allemaal “gelukte” mensen op TV, euhm, nee dat was geen goed idee .

 

Als je andere keuzes gaat maken voor jezelf, keuzes uit liefde (ja daar ben ik weer met mijn liefde, maar echt, het is zo belangrijk) gebeurt er iets met je, van binnen. Het is bijzonder.

Zoals ik in mijn vorige blog al had beschreven begin ik de ochtend waar mogelijk met 20 minuten yoga.

Verder wandel of fiets ik elke dag een uur. Ook dat helpt me om me goed te voelen. Beweging in de buitenlucht is voor mij een heel belangrijk onderdeel van mijn zelfzorg. Vervolgens werk ik tot een uurtje of half 7 door. Ook hiervan besef ik weer dat ik dat makkelijk kan doen omdat ik geen gezin heb en flexibeler om kan gaan met mijn werktijden. Wat ik soms doe is bijvoorbeeld wandelend boodschappen doen aan de andere kant van de stad (door Sonsbeek loop ik dan) of op de fiets in een dorp verderop.

 

Zo combineer ik iets fijns met iets nuttigs

In de zomer zwem ik in plaats van wandelen. En in het weekend boks ik, of soms tussendoor even op zolder.

Mijn mentale gezondheid is veel vooruit gegaan omdat het bewegen van mijn lijf ook zorgt dat dingen in mijn hoofd in beweging komen, dat er ruimte ontstaat voor een andere kijk op dingen bijvoorbeeld, of voor genieten van een stukje mos of een paddenstoel, kleine dingen. En vooral dat ik het echt voor mij doe. 

Wil je een keer next-level wandelen? Bosbaden (Shinrin – yoku) is een hele fijne intense manier om helemaal op te gaan in de natuur.

Liefs, Anne

 

 

Ga jij het aan?

In het online programma “Hallo, innerlijk kind” help ik je op weg in de ontdekkingstocht naar meer verbinding met jezelf.


admin_anne