BLOGS

16 nov 2021

Nerd!

Ik heb altijd nogal vernietigende oordelen over mezelf gehad. Ik accepteerde echt niks van mezelf, zelfs mijn kleine teen was nog lelijk en stom. En waarom? Ik vergeleek mezelf constant met anderen, met vrouwen van TV of uit bladen, met vriendinnen, met mijn veel knappere zusje (love you poppie).

 

 

Waar komen onze denkbeelden vandaan?

Er zijn in ons leven een heleboel invloeden natuurlijk. Ons gezin van herkomst, school, en onbewust leren we als we jong zijn veel uit films en series, waarin het standaard beeld van de maatschappij ons ingeprent wordt. Stereotypen over liefde, trouwen, kinderen krijgen en een mislukking zijn als je dat niet hebt. Dan moet je een make-over krijgen en geholpen worden om populair te worden.

En daarnaast het belachelijk maken van dingen zoals meditatie, groepstherapie, wandelen, slim zijn; “saaie” dingen voor “nerds”. Dat versterkte voor mij de boodschap dat ik beter niet mezelf kan zijn. Ik voelde me een mislukte nerd. Dat voorgespiegelde standaardbeeld is niet oké en kan mensen het gevoel geven dat er iets mis is met ze als ze daar niet aan voldoen. Tegenwoordig zijn er gelukkig wel een paar betere series en films als je ze weet te vinden.

 

In mijn depressieve hoofd ging het ongeveer zo: ik zag het leven als een spel waarvan iedereen de regels leek te snappen behalve ik. Ik deed niet mee, ik snapte het niet en ik vond de regels stom. Ik deed mee “voor spek en bonen” en verloor nog ook. Tot ik me op een dag realiseerde dat er niet 1 spel is. Ieders leven is een eigen spel met eigen regels, jij mag helemaal zelf jouw regels maken, het is namelijk jouw leven en jouw spel. En als je het spel van jouw leven volgens jouw regels speelt in plaats van de regels van anderen ga je er veel meer plezier in krijgen.

 

Wat is jezelf accepteren?

 

Al deze maatschappelijke druk van je afschudden. Je heel diep realiseren dat dit beeld verre van realistisch is, laat staan “normaal” is of wat “hoort”. Alles is namelijk normaal, zolang jij je er goed bij voelt omdat het is wat jij wil. Maar dit lukt natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Het is een proces en dat kost tijd. Het enige wat je hoeft te doen is beginnen met willen dat je jezelf accepteert, maak het je intentie voor vandaag. Ik accepteer mezelf want ik mag helemaal zijn zoals ik ben.

 

Als je ergens een rotgevoel over hebt, bijvoorbeeld omdat je zit te bladeren in een magazine en je ziet mensen met perfecte vormen en je voelt je lelijk, stop dan even met alles wat je aan het doen bent. Zet de muziek uit, stilte, ga zitten en doe je ogen dicht. Geef een paar minuten je volledige aandacht aan jezelf en wat je voelt. Sta gewoon heel even stil zonder van het gevoel af te willen, gewoon puur alleen aandacht geven, geen gedachten erover. Je bent ECHT goed zoals je bent. En ook die perfecte persoon in dat blad is onzeker over dingen. Dus stop met vergelijken, je ontneemt jezelf plezier in het spel van het leven.

 

Liefs, Anne

 

 

Ga jij het aan?

In het online programma “Hallo, innerlijk kind” help ik je op weg in de ontdekkingstocht naar meer verbinding met jezelf.


admin_anne