BLOGS

13 nov 2021

Een podcast over zelf-sabotage

Zelf-sabotage of zelfbescherming, het zijn twee kanten van dezelfde medaille.

Het zijn oude patronen die je ooit hebben beschermd voor pijn, ontstaan toen je nog heel klein was, maar die er nu voor zorgen dat je oude pijn blijft herhalen. Onbewust.

Omdat ik er jaren en jaren over heb gedaan om dit te doorzien en herkennen bij mezelf wilde ik er een podcast over opnemen, misschien heb je iets aan.

Ik ben me ervan bewust dat er verschillende soorten depressie bestaan en dat dit dus niet altijd zo werkt. Maar ook dan geldt dat stoppen met oordelen over jezelf altijd een goed idee is.

De afbeelding hierboven hebt ik gemaakt bij een creatieve therapiesessie, tijdens een opname in Lunteren. Je ziet hierop heel duidelijk dat ik de negatieve gedachten weg wilde hebben, ze moesten weg, wat heel begrijpelijk is want ze deden veel pijn.

Maar nu weet ik dat die gedachten ooit zijn ontstaan om me te beschermen, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. En dat het toelaten van de pijn die eronder zit, die zich fysiek uit als spanning in mijn lichaam, zonder de gedachten aan te nemen als de waarheid over mij als persoon ervoor zorgt dat ze in kracht afnemen. Heel begrijpelijk dat dat niet perse heel uitnodigend klinkt om te doen, het vraagt je eigenlijk om de controle (in je hoofd) los te laten. Maar toch is het de enige manier, de pijn aankijken en erkennen. Het is geen makkelijke weg en het gaat ook niet snel, maar je kunt het jezelf langzaam aanleren.

Door elke keer als je pijn voelt in je ziel naar binnen te keren in plaatst van proberen het op te lossen buiten jezelf.

Ik stuur je eindeloos veel liefs. Heb je er vragen over? Stel ze gerust.

admin_anne