BLOGS

29 okt 2021

Liefdesbrief aan je ex

Het was oktober 2019…. in het raamkozijn van mijn nieuwe (piepkleine) appartementje rookte ik een sigaret terwijl ik in gedachten de zoveelste liefdesbrief aan mijn ex schreef. Hele dagen kon ik nergens anders aan denken. 

Weer een relatie mislukt. Weer alleen. We hielden toch van elkaar? Heen en weer geslingerd in patronen van aantrekken en afstoten, liefde en ruzie… steeds dacht ik als ik dit of dat nou anders doe, misschien werkt het dan wel. Zo verloor ik mezelf compleet in elke relatie. Deze keer was de pijn zo groot dat ik voelde, dit is de laatste keer. Er moet iets veranderen. 

Ik had in liefdesrelaties altijd het gevoel alsof ik alleen maar aan het geven was en niks terugkreeg. Ik wist toen nog niet dat ik dat gevoel zelf in stand hield zonder me daar bewust van te zijn. Dat patroon bleef ik herhalen van mijn 14e tot mijn 39ste door in elke relatie steeds te kiezen voor emotioneel niet-beschikbare partners. Een logisch gevolg van een onveilige hechting weet ik inmiddels. 

 

Herkenbaar, het schrijven van een liefdesbrief aan je ex? Tijd voor een beetje meer liefde voor jezelf

Dit is wat er aan de hand is: je innerlijke kind heeft heel veel liefde en aandacht nodig. Dat kan al heel vroeg in je leven ontstaan als gevolg van een onveilige hechting. Je probeert die gemiste liefde steeds te krijgen van je partner maar ondertussen ben je diep onzeker over jezelf. Dat legt niet alleen heel veel druk op je relatie, het zorgt er ook voor dat je onbewust juist partners kiest die jou die liefde niet kunnen of willen geven. Misschien herken je jezelf wel in de omschrijving van een co-dependent relatie.

Dit patroon is een spiegel. Het gebrek aan liefde voor jezelf wordt gespiegeld door je partner. 

Die pijnlijke “liefde” voor je ex is eigenlijk een afleidingsmanoeuvre om de diepe pijn van afwijzing niet te hoeven voelen. Je blijft vasthouden aan hoop om de realiteit niet te hoeven voelen. Want die doet pijn. Misschien geloof je over jezelf dat je niet goed genoeg bent, niet mooi of leuk genoeg.

 

IK WAS IN MIJN HOOFD DAGENLANG BEZIG MET EEN LIEFDESBRIEF AAN MIJN EX

 

Tot ik me realiseerde dat precies deze sterke liefde, deze intense liefde met heel mijn hart voor mijzelf bedoeld is. IK heb deze liefde rechtstreeks van mijzelf nodig.

Dit besef maakte dat ik mijn ex los kon laten en kon beginnen een bodem te maken in de bodemloze put die ik al mijn hele leven voelde in mijn hart. Die op te vullen met steeds kleine stukjes liefde waardoor ik uiteindelijk open ging staan voor liefde die wel past bij mijn behoeften.

Eerst mezelf accepteren (dat is namelijk waarde zelfliefde over gaat) dan pas kan ik liefde van een ander echt ontvangen. (Waarmee ik niet wil zeggen dat je moet wachten tot je jezelf 100% hebt geaccepteerd, want dat is een levenslang proces en als je geluk hebt tref je een partner waarmee je daarin samen kunt groeien)

Ik probeerde steeds mijn partner te veranderen, maar dat kan helemaal niet. Het enige wat je kunt veranderen is jezelf. Leren om open te staan voor gezonde liefde, of beter gezegd leren begrijpen waarom je dat niet durft, wat de blokkades zijn die je onbewust hebt opgebouwd waardoor je steeds in patronen terecht komt waarin je niet gelukkig bent.

Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd kreeg

Dus wil je dit patroon doorbreken dan is een andere aanpak nodig dan je tot nu toe gedaan hebt.

Als je dit nu leest geloof je dat misschien nog niet, of je wil het niet weten. Dat mag, dat is je hoofd wat zich ermee bemoeit. Ik deel dit persoonlijke verhaal omdat ik die destructieve relatie-dynamiek heb kunnen doorbreken door de aandacht op mezelf te richten in plaats van op het veranderen van mijn partner.

Zo werd mijn gebroken hart de ingang naar liefde voor mezelf, of beter gezegd voor mijn innerlijke kind, en dat was heel hard nodig. En bleek opeens dat die liefdesbrieven al die keren voor mezelf bedoeld waren….

Ik begon met schrijven: Lieve Anne, …

 

Ga jij het aan?

In het online programma “Hallo, innerlijk kind” help ik je op weg in de ontdekkingstocht naar meer verbinding met jezelf.
admin_anne