BLOGS

30 aug 2021

Je moet de lat onder de grond leggen

Ik ben een perfectionist. Ik heb een cursus gedaan om te stoppen met perfectionistisch zijn, maar die heeft geloof ik niet echt geholpen. Schijnbaar op een heel onbewust niveau, want ik heb zelf vaak niet eens door dat ik het doe. Soms probeer ik expres helemaal niet mijn best te doen maar dat kan ik gewoon niet.

 

Ik leg de lat heel hoog, voor mezelf, maar onbewust ook voor anderen.

Ik moet alles in 1 keer kunnen. Geduld om iets te leren of om fouten te maken is er niet.

De kleinste dingen maakten mij bang, nog steeds trouwens, maar nu weet ik hoe ik mezelf kan voorbereiden door de lat heel laag te leggen. Bijvoorbeeld, ik ben op vakantie en ik rij met de huurauto langs een bakker die er super goed uit ziet. Ik denk bij mezelf hmmm zal ik daar eens een lekker baguetje halen voor de lunch? Maar… ik durf niet. Want die bakker zit net in een bocht en dan durf ik daar niet te parkeren op dat kleine stukje waar al heel veel auto’s staan (je mag lachen hoor als je dit super idioot vindt) maar goed, zo zit ik dus in elkaar. In mijn hoofd kunnen de grootste rampen gebeuren als ik daar ga parkeren bij die bakker.

Ik moet er zelf eigenlijk ook om lachen als ik dit zo schrijf, maar als ik alleen in die auto zit is het heel serieus. Dus ik mag van mezelf tegenwoordig een extra rondje rijden, zodat ik van de andere kant kom en dan durf ik het wel.

Ik heb het blijkbaar nodig om de situatie eerst heel goed te bekijken voordat ik iets durf. So what. Voorheen vond ik mezelf echt een sukkel dat ik allerlei dingen niet durf die andere mensen gewoon doen. Maar nu weet ik dat dat geen zin heeft.

Ik maakte mezelf overstuur en ik had op een gegeven moment gewoon totale levensfaalangst. En dat was weer een goede voedingsbodem voor depressie.

Sinds ik ben gestopt met oordelen over alle dingen die ik niet meteen in 1 keer durf is mijn leven zo veel makkelijker. Ik ken mezelf nu gewoon heel goed. Ik heb extra rondjes nodig, maar ik doe het uiteindelijk wél. Dus begraaf de lat onder de grond is het motto. Dan kun je alles.

Op welk gebied leg jij de lat (te) hoog voor jezelf?

Liefs, Anne

Ga jij het aan?

In het online programma “Hallo, innerlijk kind” help ik je op weg in de ontdekkingstocht naar meer verbinding met jezelf.


admin_anne