BLOGS

08 aug 2021
Lief zijn voor jezelf

LIEF ZIJN VOOR JEZELF

Ik ken wel wat mensen die bijna een allergische reactie zouden krijgen bij het lezen van deze titel… Maar geloof me, dat gaat vanzelf over als je erachter komt hoe fucking cool het is om echt lief te zijn voor jezelf.

Maar hoe doe je dat dan?

 

Veel mensen denken meteen hieraan bij lief zijn voor jezelf:

Iets lekkers eten, iets leuks voor jezelf kopen, een stuk (oké reep) chocolade eten, Netflix kijken met een glas (oké fles) wijn/bier. En ja, dat kunnen inderdaad hele fijne manieren zijn om lief te zijn voor jezelf, een beloning voor je harde werk bijvoorbeeld.

Maar… als je dit dagelijks nodig hebt om je goed te voelen is de kans groot dat je een pijnlijk gevoel aan het vermijden bent, en dat dit vermijdende gedrag je probleem groter maakt. Wat helemaal prima is als je daar geen enkele last van ondervindt. Lees in dat geval niet verder 😉

 

Check eerst even bij jezelf: doe ik dit omdat ik zin heb om mezelf te verwennen, of omdat ik iets voel waar ik geen zin in heb?

Oké dan nu een paar andere vormen van zelfliefde waar je niks voor nodig hebt behalve je verbeeldingskracht en een momentje van rust.

 

    1. Ben je heel erg verdrietig? Sla je armen om jezelf heen. Ik kan me voorstellen dat je moet lachen bij het idee alleen al, maar geloof me, jezelf omhelzen is heel erg fijn. Waarschijnlijk is schaamte het enige wat je tegenhoudt, maar meestal ben je toch alleen als je hard moet huilen, dus niemand die het ziet.
    2. Kijk in de spiegel. Kijk jezelf echt aan diep in je ogen. Zeg zo vaak als je kunt “Ik houd echt heel veel van jou”. Ook hiervoor geldt dat waarschijnlijk schaamte of een gevoel dat je gek bent om de hoek komt kijken waardoor je even over een drempel heen moet. Maar als je het een tijd lang elke dag doet ga je echt verschil merken. Probeer het maar. Moet je er heel hard van huilen? Zie stap 1.
    3. Zing een liedje voor jezelf als je iets eng vindt. Bijvoorbeeld: ik kan alles wat ik wil tralalalalalala, ik durf veel meer dan ik denk, tralalala. Zo houd je het luchtig. Ben je niet zo van de liedjes, doe dan iets anders wat jou helpt.
    4. Juich voor jezelf. Echt hard, zoals mensen klappen voor een kindje dat net de eerste stapjes heeft gezet, juich als een malle voor jezelf als iets is gelukt wat je heel spannend vond. Nee, dit is niet kinderachtig, dit is fijn en gezond, voel je blijdschap! Schaam je je te veel om dit hardop te doen zeg dan in je hoofd tegen jezelf dat je het goed hebt gedaan. Als jij het niet doet doet niemand het, want meestal weten anderen helemaal niet hoe spannend iets was voor jou.

 

 

Andere fijne dingen die je kunt doen maar waar je meer voor nodig hebt dan alleen jezelf zijn:

Kaarsen aan doen, het gezellig maken in huis. Lekker een bad of douche nemen. Een massage nemen. Een bosje bloemen kopen voor jezelf. Delen hoe je je voelt met een goede vriend(in).

Het mooie is dat je steeds minder behoefte krijgt om te vermijden als je meer aandacht aan jezelf gaat geven.

Ik zie het zo: Als een klein kind verdrietig of bang is, elke dag opnieuw, geef je het dan wijn of een knuffel? Jij bent dat kleine kind, je hebt alleen een groot lichaam.

Liefs, Anne

 

admin_anne