BLOGS

06 dec 2021

Uitzoomen

Jezelf vergelijken met anderen is altijd een oneerlijke strijd, vooral als het om je lichaam gaat.

Ik lag lekker te chillen op een Corsicaans strand toen ik me opeens rot begon te voelen. Eerst had ik niet door waar het door kwam. Maar al snel was het duidelijk. Ik voelde me ineens “lelijk” (als gevolg van alle conditionering die we dagelijks krijgen via de media), omdat ik 3 meiden met een perfect figuur en bronzen huid de zee in zag lopen.

Heel even dacht ik zie je wel, ik ben niet mooi genoeg, maar gelukkig kon ik al heel snel bedenken dat ik mezelf aan het vergelijken was met 3 meiden van 20. Niet helemaal eerlijk. Bovendien vond ik mezelf 6 kilo geleden ook niet goed genoeg en ik weet rationeel echt wel dat dat niet klopt. Maar ja, helaas heb ook ik zoals heel veel mensen last van een vertekend lichaamsbeeld.

 

We bekijken de ander van een afstand, we zien het geheel. Onszelf bekijken we van heel dichtbij, we houden onszelf onder een microscoop. Niet eerlijk.

Dus me hiervan bewust ging ik kijken naar alle lichamen op het strand en zag dat niemand helemaal perfect is of juist iedereen, want wie bepaalt dat eigenlijk?

Zo is het gelukt om mijn oneerlijke vergelijking los te laten. Werkelijk helemaal niemand schiet er iets mee op als je onhaalbare eisen stelt aan jezelf. Niet dat het makkelijk is om hiermee te stoppen, zeker niet als je al je hele leven zo denkt over jezelf, bijvoorbeeld omdat je zo bent opgevoed. Daarbij helpt alles wat je op tv, social media en in glossy bladen ziet ook niet mee voor het vormen van een realistisch lichaamsbeeld.

 

DAAROM IS HET BELANGRIJK OM JE BEWUST TE WORDEN VAN JE GEDACHTEN OVER JEZELF

Zodat je vervolgens bewust kunt kiezen om tegen jezelf te zeggen “het klopt niet wat ik nu denk”. En dat honderd keer herhalen, elke keer als het weer gebeurt. Stoppen met jezelf naar beneden halen. Daar bewust elke keer opnieuw voor kiezen om dat niet meer te willen voor jezelf. Niet 1 keer maar 100 keer. Moeilijk in het begin maar gegarandeerd meer plezier in je leven als je het volhoudt, want dan verliezen de gedachten hun kracht. Vooral als het om dit soort geconditioneerde vergelijkingsgedachten gaat.

Wat is ervoor nodig? De bereidheid om open te staan voor een andere mening over jezelf. Je hoeft het nog niet te geloven, alleen maar open staan voor een mogelijk andere waarheid. Je kunt jezelf hiermee helpen door bijvoorbeeld elke ochtend in de spiegel tegen jezelf te zeggen “ik ben bereid om open te staan voor een positieve kijk op mezelf”.

Wat ook kan helpen: Leg je mooiste onderdelen onder de microscoop. Want ook mensen die volgens “de standaard” een perfect lichaam hebben zijn er onzeker over, het raakt veel mensen. Dat helpt misschien ook om te beseffen. Wanneer is het dan wel goed genoeg??

En oh ja, schouders naar achteren, borst(en) naar voren, dat kan voor je gevoel wel uitmaken 🙂

Zit de pijn die je voelt over je eigen lichaam heel diep (voel je heel veel verdriet als je dit leest?) dan is dit misschien niet voldoende en is het belangrijk om die pijn op een liefdevolle manier te durven doorvoelen wanneer je daar klaar voor bent, eventueel begeleid door een (hapto)therapeut bijvoorbeeld. Mocht je daar iets over willen vragen, neem dan even contact op.

Liefs, Anne

 

Ga jij het aan?

In het online programma “Hallo, innerlijk kind” help ik je op weg in de ontdekkingstocht naar meer verbinding met jezelf.


admin_anne